Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w chrupiącej panierce jest idealna na szybki obiad, kolację albo domową wersję fish and chips. Najlepiej smakuje z pieczywem, frytkami lub świeżą sałatką.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4554
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424368
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4554
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424368
Składniki
Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na paski lub mniejsze kawałki.
W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę soli i połowę łyżeczki papryki. Posyp tą mieszanką kawałki ryby z obu stron i odstaw na kilka minut, aby przeszły smakiem.
W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, połową łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Stopniowo wlewaj piwo, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto bez grudek.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 190°C (możesz sprawdzić, wrzucając odrobinę ciasta, jeśli natychmiast się skwierczy, olej jest gotowy).
Każdy kawałek ryby zanurzaj w cieście, pozwól, aby nadmiar spłynął i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Usmażoną rybę wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.