Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w chrupiącej panierce jest idealna na szybki obiad, kolację albo domową wersję fish and chips. Najlepiej smakuje z pieczywem, frytkami lub świeżą sałatką.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 469
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3758
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 469
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3758
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Składniki
Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na paski lub mniejsze kawałki.
W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę soli i połowę łyżeczki papryki. Posyp tą mieszanką kawałki ryby z obu stron i odstaw na kilka minut, aby przeszły smakiem.
W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, połową łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Stopniowo wlewaj piwo, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto bez grudek.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 190°C (możesz sprawdzić, wrzucając odrobinę ciasta, jeśli natychmiast się skwierczy, olej jest gotowy).
Każdy kawałek ryby zanurzaj w cieście, pozwól, aby nadmiar spłynął i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Usmażoną rybę wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.