Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w cieście naleśnikowym to ciekawe udogodnienie tradycyjnego dania. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 1996
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 278
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 729
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 1996
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 278
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 729
Składniki
Filety z dorsza opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i podziel na mniejsze części. Każdy z nich dokładnie posól i popieprz z dwóch stron.
W głębokiej misce umieść przesianą mąkę pszenną, dołóż jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie np. z pomocą widelca lub rózgi. Dolej mleko, dosyp paprykę słodką w proszku i czosnek granulowany i ponownie połącz wszystkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta i gładka. Jeśli są jeszcze grudki to energicznie wymieszaj całość rózgą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i zbita, dodaj odrobinę więcej mleka.
Każdy kawałek ryby zamocz w cieście z jednej i z drugiej strony.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż rybę po kilka minut z każdej strony na palniku z średnią mocą. Ciasto powinno zrobić się złotego koloru.
Po podaniu skrop sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje z frytkami lub ziemniakami pieczonymi.