Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w cieście naleśnikowym to ciekawe udogodnienie tradycyjnego dania. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 89
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5680
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 89
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5680
Składniki
Filety z dorsza opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i podziel na mniejsze części. Każdy z nich dokładnie posól i popieprz z dwóch stron.
W głębokiej misce umieść przesianą mąkę pszenną, dołóż jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie np. z pomocą widelca lub rózgi. Dolej mleko, dosyp paprykę słodką w proszku i czosnek granulowany i ponownie połącz wszystkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta i gładka. Jeśli są jeszcze grudki to energicznie wymieszaj całość rózgą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i zbita, dodaj odrobinę więcej mleka.
Każdy kawałek ryby zamocz w cieście z jednej i z drugiej strony.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż rybę po kilka minut z każdej strony na palniku z średnią mocą. Ciasto powinno zrobić się złotego koloru.
Po podaniu skrop sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje z frytkami lub ziemniakami pieczonymi.