Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na rybę w galarecie. Tak przyrządzona ryba pojawia się często na moim świątecznym stole, ale również przygotowuję ją w zwykłe dni. Czasem zamiast ryby dodaję ugotowane mięso i powstają tymbaliki na które przepis znajdziecie na moim kanale. Dzisiaj jednak wykorzystamy 2 płaty dorsza.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4466
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12686
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4466
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12686
Składniki
Umytą i obraną włoszczyznę wkładam do zimnej wody. Marchewka potem mi się przyda, bo pokroję ją i dodam do galarety. Jeszcze listki laurowe i ziele angielskie oraz sól. Bulion gotuję aż warzywa będą miękkie. Na 15 minut przed końcem wkładam do garnka rybę i gotuję w wywarze.
Jajka kroję w ósemki, marchewkę z rosołu w plasterki, a rybę podzieliłam na drobne kawałki. Do salaterek wkładam wszystkie składniki. Pamiętajmy, że galaretę będziemy podawać wyjętą z salaterki, a więc najbardziej widoczny będzie jej spód. Zadbajmy więc, aby warzywa i jajka były ładnie kolorystycznie rozłożone na dnie.
Gotowe miseczki będę zalewała bulionem w którym rozpuściłam żelatynę. Zanim jednak to zrobię, bulion sklaruję, aby otrzymać w efekcie przezroczystą galaretę. Jak klarować wywar znajdziecie na moim kanale i blogu.
Teraz wystarczy poczekać, aż galareta dobrze zastygnie. Wyjmujemy ją potem na talerz, dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny, tak aby można było skropić galaretę sokiem. Smacznego!!!