Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami

Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2823

Dodano:

Odsłon: 710

Inspiracja Super Food Jamie Oliver. Pysznie

Składniki

  • 4 filety świeżej ryby
  • Sól
  • pieprz
  • ciasto:
  • 400 ml piwa
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • pieprz
  • Frytki:
  • ok. 0,5kg ziemniaków
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w piwnym cieście z domowymi frytkami

Przygotowanie

  1. Filety myjemy, układamy na półmisku, solimy i doprawiamy pieprzem odstawiamy.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki ( jak chcemy u mnie proste i karbowane ). Wrzucamy do wody aby pozbyć się nadmiaru skrobi na ok. 15 min. Po czym osuszamy ręcznikiem.

    Składniki na ciasto mieszamy ( tak jak na naleśniki ) aby było gęste.
    Frytki smażymy w głębokim oleju.
    Filety kroimy na kawałki i dokładnie maczamy w cieście.
    smażymy na głębokim oleju na rumiano po czym przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Tak samo robimy z frytkami.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    U mnie sałata z jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń