Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w sosie pieczarkowym"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1038
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1038
Składniki
Wypatroszone ryby dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Każdą zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Włóż ryby i piecz 30-40 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Cebulę obierz z łupin. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Do śmietany dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec wlej śmietanę.
Duś, cały czas mieszając, 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp posiekaną natkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone ryby przełóż na talerze, polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem i surówką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii
Do wnętrza ryby możesz włożyć plastry cytryny i plasterki czosnku.Źródło: Świat i Ludzie