Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rybie tuszki z karczochami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 500
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 500
Składniki
Limonkę sparzyć, wycisnąć z niej sok. Ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z limonki i posypać solą.
Serca karczochów osączyć z zalewy. Pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Bazylię opłukać, odłożyć trochę do dekoracji, a resztę pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć czosnek oraz serca karczochów. Krótko razem podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną bazylią. Zdjąć z patelni.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać masło. Włożyć obie tuszki. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony. Posypać pieprzem. Przełożyć na talerze.
Obłożyć karczochami oraz plasterkami pieczarek. Danie udekorować listkami bazylii i cząstkami limonki.Źródło: Życie na gorąco