Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż po hiszpańsku z chorizo dan

Ryż po hiszpańsku z chorizo dan

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 10660

Dodano:

Odsłon: 2955

Kolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest bardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.

Składniki

  • 150g chorizo
  • 200g suchego ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 10-15 oliwek zielonych
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryż po hiszpańsku z chorizo dan

Przygotowanie

  1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę.

  2. Chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń