Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż po meksykańsku to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów, która rozgrzewa i syci. Aromatyczny ryż, pożywne kawałki wołowiny, słodka kukurydza, kremowa fasola i odrobina ostrości papryczki chili tworzy kulinarną doskonałość. To jednogarnkowe danie łączy w sobie wygodę przygotowania z bogactwem meksykańskich inspiracji. Idealne na szybki obiad lub kolację – proste, a jednocześnie pełne charakteru!
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 969
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 803
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2270
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2274
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1022
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 969
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 803
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2270
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2274
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1022
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż mielone mięso, rozdrabniając drewnianą łyżką. Po czym odłóż na talerz i przykryj, by nie traciło ciepła. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła lub oleju, wsyp suchy ryż i przesmażaj, aż stanie się błyszczący, dorzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 2-3 łyżki wody i przesmażaj, do uzyskania mocniejszego zapachu. Wsyp przyprawy: kmin rzymski, kolendrę i słodką paprykę. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki i po krótkim (2-3 minuty) przesmażeniu, wlej bulion lub wodę, aby przykrył ryż. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę, włóż przesmażone mięso i wlej resztę bulionu. Przykryj pokrywę i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut – mieszaj w trakcie kilka razy.
Gotowy ryż po meksykańsku dopraw solą i ewentualnie szczyptą mielonej chili. Wykładaj na talerz i udekoruj posiekaną, świeżą kolendrą.