Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż po meksykańsku to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów, która rozgrzewa i syci. Aromatyczny ryż, pożywne kawałki wołowiny, słodka kukurydza, kremowa fasola i odrobina ostrości papryczki chili tworzy kulinarną doskonałość. To jednogarnkowe danie łączy w sobie wygodę przygotowania z bogactwem meksykańskich inspiracji. Idealne na szybki obiad lub kolację – proste, a jednocześnie pełne charakteru!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3093
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102030
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6411
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3093
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102030
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6411
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż mielone mięso, rozdrabniając drewnianą łyżką. Po czym odłóż na talerz i przykryj, by nie traciło ciepła. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła lub oleju, wsyp suchy ryż i przesmażaj, aż stanie się błyszczący, dorzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 2-3 łyżki wody i przesmażaj, do uzyskania mocniejszego zapachu. Wsyp przyprawy: kmin rzymski, kolendrę i słodką paprykę. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki i po krótkim (2-3 minuty) przesmażeniu, wlej bulion lub wodę, aby przykrył ryż. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę, włóż przesmażone mięso i wlej resztę bulionu. Przykryj pokrywę i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut – mieszaj w trakcie kilka razy.
Gotowy ryż po meksykańsku dopraw solą i ewentualnie szczyptą mielonej chili. Wykładaj na talerz i udekoruj posiekaną, świeżą kolendrą.