Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wschodnioazjatycki ryż smażony to jest wspaniały sposób na zużycie różnych resztek i posprzątanie lodówki. Można go przygotować z dodatkiem najrozmaitszych warzyw i grzybów, a także z resztkami mięsa z obiadu. Fajnym dodatkiem, zwiększającym pożywność dania, są jajka. Ryż możesz specjalnie ugotować albo wykorzystać resztki pozostałe z wczoraj. Albo na przykład po jakimś przyjęciu. I tu ważna uwaga o przechowywaniu ugotowanego ryżu. Ryż bezwzględnie musi zostać schłodzony, najpóźniej w dwie godziny po ugotowaniu, czyli wkrótce po wystudzeniu. Jeśli schowasz ugotowany ryż do lodówki, to możesz czuć się bezpiecznie. Ale nie każdy o tym wie i czasem zostawia się ugotowany ryż w temperaturze pokojowej do następnego dnia. A to jest niezwykle ryzykowne! Dlaczego? Za dużo by pisać, zapraszam na blog - tam znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4888
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 634
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4888
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 634
Składniki
Umyj, oczyść i ewentualnie obierz wszystkie warzywa. Marchewkę, grzyby, paprykę i cebulkę pokrój w dość drobną kostkę. Możesz też użyć Speedcooka czy Thermomixu, ale nie miel warzyw na miazgę. Niech to będzie z grubsza drobna kostka. Jeśli używasz białej kapusty, to też pokrój ją w kosteczki, a jeśli masz kapustę pekińską, to w cienkie paseczki. Jak na zdjęciu.
W woku albo głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Dodaj wszystkie pokrojone drobno warzywa i grzyby. Posyp składniki pieprzem i odrobiną soli.
Podsmażaj, mieszając, przez kilka minut.
Odsuń warzywa na bok rondla, robiąc miejsce do smażenia jajek. W to puste miejsce wlej łyżkę oleju, a następnie wbij jajka. Oprósz lekko pieprzem i solą, pomieszaj trochę jak podczas smażenia jajecznicy.
Gdy jajka się zetną, wymieszaj je z warzywami i ryżem.
Podsmażaj potrawę, mieszając od czasu do czasu. Niech się troszkę przysmaży, ale nie przypali! W międzyczasie dodaj wybraną przyprawę. Ja użyłam “5 smaków”, a ta przyprawa ma szary i raczej nieatrakcyjny kolor, więc na zdjęciach nie wygląda pięknie. Ale za to pachnie i smakuje bosko!
Z przyprawą “curry” ryż smażony zyska ładniejszy, złoto-żółty kolor i aromat rodem z indyjskiej restauracji. Bardzo atrakcyjny, lubię go! Więc tak czy siak – wyjdzie z tego pyszna potrawa
Ja przygotowuję ryż smażony od wielu, wielu lat, choć nie mieszkam w Azji wschodniej i nawet nigdy tam nie byłam. Najczęściej używam ryżu basmati, który bardzo lubimy. Ten ryż jest dość sypki po ugotowaniu, co ułatwia przygotowanie ryżu smażonego z warzywami i egzotycznymi przyprawami. Pod warunkiem, że ugotuje się go we właściwy sposób – tak, aby był sypki. Gotowanie w plastikowych woreczkach odpada już na starcie, więc nie kupuj ryżu w woreczkach. To strata pieniędzy...
A tymczasem – smacznego! Smacznego smażonego ryżu z warzywami