Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5139

Dodano:

Odsłon: 8282

Szybkie i smaczne danie na obiad. Można przygotować je z ryżu który został nam z jakiegoś innego dania.

Składniki

  • 100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń