Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 572 Ocena: 5419

Dodano:

Odsłon: 3225

Proste, pełne warzyw danie jednogarnkowe.

Składniki

  • Ryż - 150g
  • Puree z dyni - 200g
  • Kalafior - kilka różyczek
  • Kapusta włoska - 1/8 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce:
  • Papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, garam masala
  • Pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki kroimy na ćwiartki, marchew i selera w plasterki, kapustę włoską siekamy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki.

    W garnku z grubym dnem, na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy ryż i niecałą szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, póki ryż nie wciągnie wody. Dodajemy wtedy pozostałe warzywa, puree z dyni i przyprawy. Dusimy jeszcze na małym ogniu, aż ryż zupełnie nie zmięknie. W razie potrzeby można dolać troszkę wody.

    Danie jest pyszne zarówno na świeżo jak i odgrzane następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń