Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie królowało na stole, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj często przyrządzam go dla mojego męża, który uwielbia ryż z jabłkami tak samo jak makaron z serem :) Sycące, słodkie danie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93348
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5701
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93348
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5701
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Składniki
W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając. Gdy zrobi się szklisty zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min - do wchłonięcia wody. Ryż może być lekko twardy ale sypki. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i dosładzamy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy 1/3 ryżu, na to połowę jabłek, 1/3 ryżu, pozostałą połówkę jabłek i 1/3 ryżu. Całość zalewamy śmietanką , dajemy kilka wiórek masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok. 40-45 min. (ja pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, a kolejne 15 bez przykrycia).