Propozycja na aromatyczne, smaczne pesto podawane w nietypowym, ale równie smacznym połączeniu z ryżem. Gorąco polecam! :)
Ryż z pesto makadamia
Składniki
- 2 szklanki świeżych listków bazylii
- 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
- 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
- 2 ząbki czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz (biały i czarny)
- + 200 g ryżu
Składniki
- 2 szklanki świeżych listków bazylii
- 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
- 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
- 2 ząbki czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz (biały i czarny)
- + 200 g ryżu

Etapy przygotowania
Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek. * Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.
Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym. Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**. ** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku. Życzę smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 30
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 153
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1357
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 30
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 153
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1357



Składniki
- 2 szklanki świeżych listków bazylii
- 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
- 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
- 2 ząbki czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz (biały i czarny)
- + 200 g ryżu
Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek. * Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.
Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym. Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**. ** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku. Życzę smacznego! :)