Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z pesto makadamia

Ryż z pesto makadamia

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24801

Dodano:

Odsłon: 1455

Propozycja na aromatyczne, smaczne pesto podawane w nietypowym, ale równie smacznym połączeniu z ryżem. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 2 szklanki świeżych listków bazylii
  • 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
  • 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
  • 2 ząbki czosnku
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz (biały i czarny)
  • + 200 g ryżu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.

    * Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.

  2. Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
    Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym.

    Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.

    ** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 29 sierpnia 2014 Przepyszne danie. Gdzie można dostać ten czeski ser, bo przyznam że jeszcze się z nim nie spotkałam? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń