Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż z warzywami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 442
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 442
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Składniki
Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź na durszlaku i przełóż do dużego garnka.
Marchewkę i seler potnij w paseczki. Por i cebulę – pokrój w półplasterki, a paprykę na kawałki. Fasolkę szparagową albo groszek ugotuj i odcedź.
Rozgrzej olej z odrobiną masła i zeszklij przygotowane warzywa. Razem z tłuszczem włóż do ryżu. Dodaj fasolkę lub groszek. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podgrzewaj chwilę lub wstaw do piekarnika.
Czas: około 45 minut
Wypróbuj
Ryż będzie bardzo sypki, jeśli po wyjęciu z torebki wypłuczesz go wielokrotnie zimną wodą (możesz to zrobic na sitku), a następnie wrzucisz do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła lub oleju (jedna trzecia łyżeczki) i wymieszasz wiele razy podczas gotowania.Źródło: Dobry Tydzień