Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą każdego dania z woka jest sos „stir & fry”. Oczywiście przepisów na niego jest bez liku, tak jak i przepisów na danie z woka – można do niego wrzucić dosłownie wszystko. Nasza wersja jest z kalafiorem, marchewką, nerkowcami i kiełkami.
I tu uczciwie musimy powiedzieć, że mimo, iż przygotowanie samego dania jest błyskawiczne, to o robieniu go należy pomyśleć parę godzin wcześniej. Bo najpierw robimy sos, a następnie warzywa w nim lekko marynujemy. Dopiero później przechodzimy do właściwego gotowania.
Jak zrobić sos Stir & Fry?
Bardzo prosto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. W dużym kubku lub słoiku mieszamy ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wywar. Dodajemy czosnek i imbir i wszystko mieszamy. Tak przygotowanego sosu użyjemy do lekkiego zamarynowania warzyw. Najlepiej zrobić to na minimum 3-4 godziny przed planowanym posiłkiem.
Przygotowanie dania:
W garnku nastawiamy wodę na ryż, odpowiednio ją soląc.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki a kalafiora rozbieramy – użyjemy samych różyczek, średnio lub drobno pokrojonych.
Rozgrzewamy woka, ale tak naprawdę porządnie. Dajemy dosłownie 3 łyżki oliwy lub oleju i wysypujemy na nie zamarynowane warzywa. Smażymy krótko (3-5 minut), często mieszając. Na koniec wsypujemy nerkowce i jeszcze minutę nadal smażymy. Zapach zmieszanego imbiru i czosnku jest fantastyczny, człowiek od razu robi się jeszcze bardziej głodny:)
W tym czasie ryż się ugotował – odcedzamy porządnie torebki i wysypujemy ryż do garnka.
Na talerze nakładamy: ryż, na wierzch warzywa obficie posypane kiełkami i posiekaną pietruszką. Efekt? Przepyszne danie i zadowoleni domownicy.
Wołowina rodem z chińskich restauracji. Dla miłośników kuchni azjatyckiej i w...
Odsłon: 2212
Szybkie, proste i pyszne orientalne danie.
Odsłon: 1362
Pyszne i szybkie danie w stylu kuchni azjatyckiej
Odsłon: 1709
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 63
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 714
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 455
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 2055
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 63
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 714
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 455
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 2055
Składniki
I tu uczciwie musimy powiedzieć, że mimo, iż przygotowanie samego dania jest błyskawiczne, to o robieniu go należy pomyśleć parę godzin wcześniej. Bo najpierw robimy sos, a następnie warzywa w nim lekko marynujemy. Dopiero później przechodzimy do właściwego gotowania.
Jak zrobić sos Stir & Fry? Bardzo prosto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. W dużym kubku lub słoiku mieszamy ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wywar. Dodajemy czosnek i imbir i wszystko mieszamy. Tak przygotowanego sosu użyjemy do lekkiego zamarynowania warzyw. Najlepiej zrobić to na minimum 3-4 godziny przed planowanym posiłkiem.
Przygotowanie dania: W garnku nastawiamy wodę na ryż, odpowiednio ją soląc. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki a kalafiora rozbieramy – użyjemy samych różyczek, średnio lub drobno pokrojonych. Rozgrzewamy woka, ale tak naprawdę porządnie. Dajemy dosłownie 3 łyżki oliwy lub oleju i wysypujemy na nie zamarynowane warzywa. Smażymy krótko (3-5 minut), często mieszając. Na koniec wsypujemy nerkowce i jeszcze minutę nadal smażymy. Zapach zmieszanego imbiru i czosnku jest fantastyczny, człowiek od razu robi się jeszcze bardziej głodny:) W tym czasie ryż się ugotował – odcedzamy porządnie torebki i wysypujemy ryż do garnka. Na talerze nakładamy: ryż, na wierzch warzywa obficie posypane kiełkami i posiekaną pietruszką. Efekt? Przepyszne danie i zadowoleni domownicy.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 120
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 213