Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne jarskie danie jednogarnkowe:) Jeśli dodamy kiełbasę lub fileta drobiowego stanie się daniem pożywnym - w sam raz dla mięsożercy:)
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2483
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3123
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2780
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2483
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3123
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2780
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając /uważając żeby się czosnek nie przypalił/ do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojona w cienkie plasterki /lub półplasterki/ marchew i podsmażamy 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i papryki i smażymy kolejne 2-3 min. Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i słodką paprykę i mieszając podsmażamy kolejne 2-3 min. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dodajemy małymi porcjami bulion. Następnie dodajemy różyczki brokuła i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min - do czasu aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i paprykami: ostrą i słodką. Podajemy na ciepło posypując posiekaną natką pietruszki /lub natką kolendry/.