Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne jarskie danie jednogarnkowe:) Jeśli dodamy kiełbasę lub fileta drobiowego stanie się daniem pożywnym - w sam raz dla mięsożercy:)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 970
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5549
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17903
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 970
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5549
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17903
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając /uważając żeby się czosnek nie przypalił/ do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojona w cienkie plasterki /lub półplasterki/ marchew i podsmażamy 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i papryki i smażymy kolejne 2-3 min. Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i słodką paprykę i mieszając podsmażamy kolejne 2-3 min. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dodajemy małymi porcjami bulion. Następnie dodajemy różyczki brokuła i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min - do czasu aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i paprykami: ostrą i słodką. Podajemy na ciepło posypując posiekaną natką pietruszki /lub natką kolendry/.