Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, pycha!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki
- Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu (3 x 100 g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki drobnego cukru
- Dodatkowo:
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżka masła
Składniki
- Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu (3 x 100 g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki drobnego cukru
- Dodatkowo:
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżka masła

Etapy przygotowania
Szklanka - 250 ml Mleko z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić ryż, masło, cukry i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i wystudzić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, cukry, cynamon i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby sok z jabłek odparował, a jabłka się nie przypaliły.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ryżu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć jabłka, następnie kolejną porcję ryżu. Wyrównać wszystko łyżką. Wierzch posypać cukrem wanilinowym.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Przed podaniem całość oprószyć cynamonem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1722
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4127
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 212
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1722
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4127
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 212



Składniki
- Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu (3 x 100 g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki drobnego cukru
- Dodatkowo:
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżka masła
Szklanka - 250 ml Mleko z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić ryż, masło, cukry i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i wystudzić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, cukry, cynamon i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby sok z jabłek odparował, a jabłka się nie przypaliły.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ryżu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć jabłka, następnie kolejną porcję ryżu. Wyrównać wszystko łyżką. Wierzch posypać cukrem wanilinowym.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Przed podaniem całość oprószyć cynamonem.