Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 388

Dodano:

Odsłon: 1010

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, pycha!

Składniki

  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Masa ryżowa:
  • 3 saszetki ryżu (3 x 100 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Mleko z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić ryż, masło, cukry i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i wystudzić.

  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, cukry, cynamon i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby sok z jabłek odparował, a jabłka się nie przypaliły.

  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ryżu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć jabłka, następnie kolejną porcję ryżu. Wyrównać wszystko łyżką. Wierzch posypać cukrem wanilinowym.

  4. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Przed podaniem całość oprószyć cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń