Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, pycha!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1036
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2192
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4213
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1036
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2192
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4213
Składniki
Szklanka - 250 ml Mleko z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić ryż, masło, cukry i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i wystudzić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, cukry, cynamon i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby sok z jabłek odparował, a jabłka się nie przypaliły.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ryżu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć jabłka, następnie kolejną porcję ryżu. Wyrównać wszystko łyżką. Wierzch posypać cukrem wanilinowym.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Przed podaniem całość oprószyć cynamonem.