Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż zapiekany z tuńczykiem

Ryż zapiekany z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 624

Dodano:

Odsłon: 149

Prosta zapiekanka z ryżu, tuńczyka i jajek. Świetnie smakuje podawana z klasyczną sałatką z pomidorów i cebuli.

Składniki

  • Ryż paraboliczny 4 woreczki
  • Tuńczyk w oleju 2 puszki
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

  2. Ryż wymieszać z tuńczykiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem.

  3. Tak przygotowany ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia. Naczynie nie wymaga natłuszczania, ponieważ ilość oleju którym był zalany tuńczyk w zupełności wystarcza.

  4. Ryż zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Naczynie można przykryć w trakcie zapiekania, ale nie jest to konieczne. Bez przykrycia powierzchnia ryżu jest bardziej chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń