Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Późne lato a więc pora na ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami. Sycące danie obiadowe. Może być też kolacyjne. Wyśmienite na ciepło i na zimno.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Ugotować do miękkości ryż w dużej ilości wody. Przecedzić, Przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować i zostawić aż ryż wchłonie mleko. Jeśli mleka jest za dużo, to ryż ponownie odcedzić. Ryż podzielić na 2 porcje. Na zdjęciu widoczna jest 1 porcja.
Owoce umyć, jabłka obrać , śliwki oddzielić od pestek, pokroić na mniejsze części.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć 1 część ryżu. Położyć wiórki masła i wyłożyć owoce. Posypać cukrem i cynamonem według uznania.
Na owoce wyłożyć 2 część ryżu, a następnie rozłożyć wiórki masła. 3 jajka rozbić ze śmietanką i cukrem ( można dodać cukru waniliowego) wylać równomiernie po całej powierzchni. Nakłuć widelcem aby jajka wpłynęły do wewnątrz zapiekanki.
Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 180 stopniach, do momentu zarumienienia.
Po wyjęciu zapiekanki możemy trochę odczekać aż wystygnie i zetnie się. Będzie wygodniej wyjąć ją i wyłożyć na talerzyki. Smacznego!!!