Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Późne lato a więc pora na ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami. Sycące danie obiadowe. Może być też kolacyjne. Wyśmienite na ciepło i na zimno.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6617
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4543
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326998
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6617
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4543
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326998
Składniki
Ugotować do miękkości ryż w dużej ilości wody. Przecedzić, Przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować i zostawić aż ryż wchłonie mleko. Jeśli mleka jest za dużo, to ryż ponownie odcedzić. Ryż podzielić na 2 porcje. Na zdjęciu widoczna jest 1 porcja.
Owoce umyć, jabłka obrać , śliwki oddzielić od pestek, pokroić na mniejsze części.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć 1 część ryżu. Położyć wiórki masła i wyłożyć owoce. Posypać cukrem i cynamonem według uznania.
Na owoce wyłożyć 2 część ryżu, a następnie rozłożyć wiórki masła. 3 jajka rozbić ze śmietanką i cukrem ( można dodać cukru waniliowego) wylać równomiernie po całej powierzchni. Nakłuć widelcem aby jajka wpłynęły do wewnątrz zapiekanki.
Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 180 stopniach, do momentu zarumienienia.
Po wyjęciu zapiekanki możemy trochę odczekać aż wystygnie i zetnie się. Będzie wygodniej wyjąć ją i wyłożyć na talerzyki. Smacznego!!!