Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami.

Ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 819

Dodano:

Odsłon: 2767

Późne lato a więc pora na ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami. Sycące danie obiadowe. Może być też kolacyjne. Wyśmienite na ciepło i na zimno.

Składniki

  • !/2 kg ryżu
  • 1/2 l mleka
  • 2 duże jabłka
  • 8 dużych śliwek
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła + 1 do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier biały
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż zapiekany ze śliwkami i jabłkami.

Przygotowanie

  1. Ugotować do miękkości ryż w dużej ilości wody. Przecedzić, Przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować i zostawić aż ryż wchłonie mleko. Jeśli mleka jest za dużo, to ryż ponownie odcedzić. Ryż podzielić na 2 porcje. Na zdjęciu widoczna jest 1 porcja.

  2. Owoce umyć, jabłka obrać , śliwki oddzielić od pestek, pokroić na mniejsze części.

  3. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć 1 część ryżu. Położyć wiórki masła i wyłożyć owoce. Posypać cukrem i cynamonem według uznania.

  4. Na owoce wyłożyć 2 część ryżu, a następnie rozłożyć wiórki masła.
    3 jajka rozbić ze śmietanką i cukrem ( można dodać cukru waniliowego)
    wylać równomiernie po całej powierzchni. Nakłuć widelcem aby jajka wpłynęły do wewnątrz zapiekanki.

  5. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 180 stopniach, do momentu zarumienienia.

  6. Po wyjęciu zapiekanki możemy trochę odczekać aż wystygnie i zetnie się. Będzie wygodniej wyjąć ją i wyłożyć na talerzyki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń