Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ryżem i botwinką z dodatkiem jajek i parmezany. Pyszny wegetariański obiad.
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 55
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 154
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 34
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 91
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 55
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 154
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 34
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 91
Składniki
Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania. Liście i łodyżki umyć i obsuszyć. Liście odkroić i odłożyć na bok. Łodyżki przekroić na pół. Na patelnię wlać szklankę wody, dodać łodyżki i zakryć, gotować 5 minut i dodać liście gotować kolejne 5 minut. Odłożyć na sitku do odsączenia i przestygnięcia. Botwinkę wycisnąć z wody, następnie posiekać łodyżki i liście.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną botwinkę. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Odłożyć do miski, dodać ryż i zamieszać, poczekać aż całość trochę przestygnie. W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 35 minut.