Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ryżem i botwinką z dodatkiem jajek i parmezany. Pyszny wegetariański obiad.
Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania.
Liście i łodyżki umyć i obsuszyć.
Liście odkroić i odłożyć na bok.
Łodyżki przekroić na pół.
Na patelnię wlać szklankę wody, dodać łodyżki i zakryć, gotować 5 minut i dodać liście gotować kolejne 5 minut. Odłożyć na sitku do odsączenia i przestygnięcia.
Botwinkę wycisnąć z wody, następnie posiekać łodyżki i liście.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną botwinkę. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Odłożyć do miski, dodać ryż i zamieszać, poczekać aż całość trochę przestygnie.
W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec zapiekankę 35 minut.
Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”...
Odsłon: 6634
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 436
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 995
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 206
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 186
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 436
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 995
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 206
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 186
Składniki
Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania. Liście i łodyżki umyć i obsuszyć. Liście odkroić i odłożyć na bok. Łodyżki przekroić na pół. Na patelnię wlać szklankę wody, dodać łodyżki i zakryć, gotować 5 minut i dodać liście gotować kolejne 5 minut. Odłożyć na sitku do odsączenia i przestygnięcia. Botwinkę wycisnąć z wody, następnie posiekać łodyżki i liście.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną botwinkę. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Odłożyć do miski, dodać ryż i zamieszać, poczekać aż całość trochę przestygnie. W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 35 minut.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Dania główne
Krokiety z pieczarkami i serem
Dania główne
Placki z cukinii i marchewki
Dania główne
Kofty z ryby
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 206
Krokiety z pieczarkami i serem
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 241