Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowa zapiekanka z botwinką

Ryżowa zapiekanka z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2621

Dodano:

Odsłon: 890

Zapiekanka z ryżem i botwinką z dodatkiem jajek i parmezany. Pyszny wegetariański obiad.

Składniki

  • 1 torebka ryżu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 70 g parmezanu
  • sol, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
    Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania.
    Liście i łodyżki umyć i obsuszyć.
    Liście odkroić i odłożyć na bok.
    Łodyżki przekroić na pół.
    Na patelnię wlać szklankę wody, dodać łodyżki i zakryć, gotować 5 minut i dodać liście gotować kolejne 5 minut. Odłożyć na sitku do odsączenia i przestygnięcia.
    Botwinkę wycisnąć z wody, następnie posiekać łodyżki i liście.

  2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną botwinkę. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Odłożyć do miski, dodać ryż i zamieszać, poczekać aż całość trochę przestygnie.
    W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Przełożyć masę.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Piec zapiekankę 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń