Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki po Polsku.

Sajgonki po Polsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18865

Dodano:

Odsłon: 6719

Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chińskich.

Składniki

  • mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram
  • filet z kurczaka 80 dag
  • przyprawa do dań chińskich
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka czerwona słodka
  • Bazylia
  • Sos sojowy
  • olej do smażenia
  • składniki: na 21 placków
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 4,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Wykonanie farszu:

    Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym ciemnym.

  3. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz.

  4. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane.

  5. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.

  6. Przygotowanie sajgonek:

    Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz.

  7. Zawijamy tak żeby każda sajgonka była dokładnie zwinięta

  8. Dokładnie zawinięta sajgonka.

  9. Przygotowane sajgonki do smażenia.

  10. Każdą sajgonkę namaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju.

  11. Usmażone sajgonki odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu.

  12. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 23 września 2018 pysznie i pomysłowo zrobione naleśniki, ale nie sajgonki :) nie możemy nadużywać nazw dla oryginalnych tego typu produktów, bo w końcu to co robimy będzie jednym
'masło maślane"

Pozdrawiam pani Mariolu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 11 maja 2017 Tak, w naleśnikowym :) Zawsze troszkę ciasta zostawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 maja 2017 w pkt.,,10,, każdą sajgonkę namaczamy w cieście-w jakim cieście-naleśnikowym?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń