Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki z nietypowym nadzieniem - kurczakiem, mango, grzybami mun i czerwoną kapustą. Smakują wyśmienicie!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7714
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 249
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2752
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 560
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7714
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 249
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2752
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 560
Składniki
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia. Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz i roluję. Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz. Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3 minuty. Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.