Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki z nietypowym nadzieniem - kurczakiem, mango, grzybami mun i czerwoną kapustą. Smakują wyśmienicie!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19917
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 499
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243733
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19917
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 499
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243733
Składniki
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia. Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz i roluję. Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz. Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3 minuty. Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.