Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki z nietypowym nadzieniem - kurczakiem, mango, grzybami mun i czerwoną kapustą. Smakują wyśmienicie!
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia.
Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz i roluję.
Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz.
Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3 minuty.
Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.
Uwielbiam sajgonki są naprawdę pyszne! Przy odrobinie wysiłku można je równie...
Odsłon: 73013
Przepis dnia
Takie chińskie gołąbki na przekąskę :)
Odsłon: 1039
Sajgonki czyli tradycyjna potrawa azjatycka, u mnie w spolszczonej wersji, z...
Odsłon: 463
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 1634
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 52
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 71
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 36498
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 1634
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 52
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 71
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 36498
Składniki
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia. Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz i roluję. Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz. Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3 minuty. Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki z kurczakiem i papryką
Dania główne
Makaron z cukinią i tymiankiem
Dania główne
Zapiekanka z cukinią
Dania główne
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki z kurczakiem i papryką
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 15
Makaron z cukinią i tymiankiem
Sezonowe, lekkie danie - makaron z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tym...
Odsłon: 29