Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 5769

Propozycja na pyszny niedzielny obiad.

Składniki

5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem.

  2. Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową.

  3. Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski.

  4. Na środku każdego kotleta nakładam po łyżce farszu,

  5. łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.

  6. Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.
    Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.
    Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń