Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione danie mojej rodziny - sakiewki z kurczaka z pieczarkami i warzywami. Wystarczy rozbić mięso, przygotować nadzienie, umieścić je na filetach, zapiec w piekarniku i gotowe. Podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką z pewnością skradną Wasze kubki smakowe. Niewiele pracy, a zachwyt najbliższych gwarantowany. Sprawdzą się na obiad lub ciepłą przekąskę dla gości.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1964
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 149
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1964
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 149
Składniki
Filety z kurczaka podziel na 4 kotlety. Każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem.
Do miseczki wlej oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj świeżo zmieloną sól i pieprz oraz słodką paprykę z oregano. Składniki wymieszaj. Gotową marynatą natrzyj mięso.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na złoty kolor. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do odparowania wody. Marchewkę obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Do usmażonych pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę. Nadzienie do sakiewek dopraw solą i pieprzem.
Na zamarynowane filety z kurczaka nałóż po 2 łyżki nadzienia. Filety złóż na pół. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Sakiewki z warzywami piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut (5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę).
Upieczone sakiewki z warzywami serwuj z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!