Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Dobranoc to właściwie pasta kanapkowa, choć można z powodzeniem wyjadać ją łyżką z miski, przegryzając kawałkiem pieczywa. Nazwa nie bez przyczyny sugeruje, że to świetna propozycja na kolację (oczywiście zjedzoną co najmniej na 3-4 godziny przed snem). Stanowi zdecydowanie zdrowszy dodatek do chleba niż wędliny, po które sięga się zwyczajowo wieczorową porą. Makrela należy do tłustych ryb morskich, więc dostarcza cennych kwasów omega, podobnie zresztą jak jajka, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Nie trzeba dodawać, że pokochasz – „podkręcony” odrobiną musztardy – smak poniższej kompozycji.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2544
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2544
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania się wody). Jeszcze ciepłe obierz ze skorupek (łatwiej odejdą od białek) i odłóż do wystudzenia. Następnie pokrój w kostkę
Obierz makrelę ze skóry, starannie usuń ości. Drobno posiekaj mięso albo rozgnieć je widelcem.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź na sitku i opłucz pod bieżącą wodą.
Wymieszaj majonez z musztardą i sokiem z cytryny.
Połącz w misce makrelę, jajka, cebulę i kukurydzę. Oprósz natką pietruszki i zamieszaj. Dodaj sos i zamieszaj ponownie. Dopraw do smaku pieprzem i niewielką ilością soli (makrela jest już dość słona).