Sałatka niemiecka Magdy Gessler to danie inne niż wszystkie sałatki ziemniaczane. Kluczowe jest tu wykorzystanie bulionu, w którym mają być gotowane warzywa. Dzięki temu mają one inny i aromatyczny smak. Według Magdy Gessler ważny jest także czas odpoczynku sałatki, który powinien wynosić co najmniej 12 godzin. Dzięki temu wszystkie smaki doskonale się łączą i przechodzą między sobą. Z pewnością jest to potrawa, którą trzeba skosztować. Już nigdy nie przyrządzisz sałatki ziemniaczanej w inny sposób.
Sałatka niemiecka Magdy Gessler
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Po ugotowaniu ziemniaki wyjmij, pozwól na wyparowanie wody i ostudź. Przenieś je do miski sałatkowej.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki, razem z kaparami. Wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.
Wstaw danie do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
Sałatkę niemiecką Magdy Gessler podawaj posypaną siekanymi koperkiem i szczypiorkiem. Źródło: Kuchenne Rewolucje
Do przygotowania tej sałatki możesz użyć bulionu ugotowanego na rosół. Jednocześnie przyrządzisz dwa dania, które wzajemnie wzmocnią swój smak.
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze kawałki, jak do zwykłego przygotowywania obiadu. Ugotuj ziemniaki w bulionie – drobiowym lub warzywnym (w wersji wegańskiej). Możesz je potem wyłowić łyżką cedzakową lub od samego początku gotować ziemniaki na głębokim sitku.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6216

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3649
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6216

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3649



Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Po ugotowaniu ziemniaki wyjmij, pozwól na wyparowanie wody i ostudź. Przenieś je do miski sałatkowej.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki, razem z kaparami. Wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.
Wstaw danie do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
Sałatkę niemiecką Magdy Gessler podawaj posypaną siekanymi koperkiem i szczypiorkiem. Źródło: Kuchenne Rewolucje
Do przygotowania tej sałatki możesz użyć bulionu ugotowanego na rosół. Jednocześnie przyrządzisz dwa dania, które wzajemnie wzmocnią swój smak.
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze kawałki, jak do zwykłego przygotowywania obiadu. Ugotuj ziemniaki w bulionie – drobiowym lub warzywnym (w wersji wegańskiej). Możesz je potem wyłowić łyżką cedzakową lub od samego początku gotować ziemniaki na głębokim sitku.