Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka pomidorowa do słoików to świetny sposób na zamknięcie smaków lata, słońca i upałów. Pozwala też wykorzystać nadmiar warzyw z domowego ogródka. Całość jest aromatyczna, pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników – brak innych ziół czy przypraw pozwala na indywidualne dostosowanie sałatki do gustu tuż przed podaniem. Te pomidory sprawdzą się też świetnie jako baza do zup lub sosów.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9003
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9003
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Składniki
Pomidory umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na połówki lub ćwiartki w przypadku większych sztuk.
Cebule obierz i pokrój w piórka lub dużą kostkę.
Do słoików włóż ciasno: cebulę, pomidory i ponownie cebulę. Na górze umieść równomiernie pokrojony w plasterki czosnek oraz koper. Włóż też ziele angielskie.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia składników.
Zalewę wlej do słoików i szczelnie je zakręć.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną i zalej je wodą do wysokości ok. ¾. Zagotuj ją i trzymaj na ogniu przez 15 minut.
Sałatkę pomidorową do słoików wyjmij i postaw na blacie do góry dnem, do całkowitego ostudzenia. Odwróć i sprawdź, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli któreś są wypukłe, powtórz pasteryzację lub schowaj sałatkę do lodówki i zużyj w ciągu tygodnia.
Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu 6 miesięcy od otwarcia.