Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka pomidorowa do słoików to świetny sposób na zamknięcie smaków lata, słońca i upałów. Pozwala też wykorzystać nadmiar warzyw z domowego ogródka. Całość jest aromatyczna, pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników – brak innych ziół czy przypraw pozwala na indywidualne dostosowanie sałatki do gustu tuż przed podaniem. Te pomidory sprawdzą się też świetnie jako baza do zup lub sosów.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17421
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17421
Składniki
Pomidory umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na połówki lub ćwiartki w przypadku większych sztuk.
Cebule obierz i pokrój w piórka lub dużą kostkę.
Do słoików włóż ciasno: cebulę, pomidory i ponownie cebulę. Na górze umieść równomiernie pokrojony w plasterki czosnek oraz koper. Włóż też ziele angielskie.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia składników.
Zalewę wlej do słoików i szczelnie je zakręć.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną i zalej je wodą do wysokości ok. ¾. Zagotuj ją i trzymaj na ogniu przez 15 minut.
Sałatkę pomidorową do słoików wyjmij i postaw na blacie do góry dnem, do całkowitego ostudzenia. Odwróć i sprawdź, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli któreś są wypukłe, powtórz pasteryzację lub schowaj sałatkę do lodówki i zużyj w ciągu tygodnia.
Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu 6 miesięcy od otwarcia.