Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajny pomysł na wege obiad - dużo świeżych warzyw i chrupiące falafele. Sałatkę warto podać z frytkami lub chlebkiem z patelni.
Polecam.
Odsłon: 315
Polecam.
Odsłon: 315
Składniki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa i rozkładamy na talerzach. Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki. Wracamy do falafeli. Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kulki układamy na sałatce, całość polewamy sosem. Fajnym dodatkiem do tej sałatki będzie chlebek z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chlebek-naan-z-czarnuszka,184469,sprytnachochla.html