Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka z klopsikami i halloumi

Sałatka z klopsikami i halloumi

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 212

Lekka sałatka z pieczonymi klopsami z indyka, grillowanym halloumi i sosem jogurtowym. Świetny lekki obiad.

Składniki

  • Klopsiki:
  • Mięso mielone z indyka - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawy: pieprz i przyprawa do gyrosa
  • Ser:
  • Halloumi - 250g
  • Olej
  • Sałatka:
  • Sałata - kilka liści (u mnie mix sałat)
  • Pomidor - 2szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 150g
  • Przyprawy suszone: czosnek granulowany, sól, papryka słodka, mięta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z klopsikami i halloumi

Przygotowanie

  1. Składniki na klopsy mieszamy. Dokładnie zarabiamy, formujemy pulpeciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.

    Pomidory, paprykę, cebulę i oliwki kroimy. Mieszamy z sałatą.
    Jogurt mieszamy z przyprawami.

    Ser halloumi kroimy plastry grubości ok 1cm. Smarujemy z obi stron cienką warstwą oleju. Grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

    Na talerzach układamy sałatkę, klopsy, halloumi i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń