Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.
Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.
Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

ciacho50 12 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszna :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 09 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
super rybka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

mimiwiki 08 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
poproszę porcję z przesyłką do Krakowa :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 08 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Rybka doskonała. Pośliniłam się! <3 :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 08 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Oj dawno nie robiłam rybki ;-) super pomysł...mniammm ;-) porywam <33 Kto głosował? | Odpowiedz