Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz zapiekany na cukinii

Sandacz zapiekany na cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 34

Smaczny pomysł na "Sandacz zapiekany na cukinii"

Składniki

  • 3 cukinie (ok. 60 dag)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 4 filety z sandacza
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki.

  2. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cukinię wraz z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem, chwilę gotować. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  3. Na warstwie warzyw rozłożyć kawałki sandacza i skropić je drugą łyżką oliwy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekać około 20 minut. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć.

  4. Trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.

  5. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Skórkę pociąć w cieniutkie paseczki, a z cytryny wycisnąć sok.

  6. Sok cytrynowy wymieszać z resztą oliwy, paseczkami skórki cytrynowej, natką pietruszki, czosnkiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na upieczonych kawałkach ryby. Ziemniaki odcedzić. Podawać jako dodatek do sandacza na cukinii. Danie udekorować odłożoną natką.

  7. Czas przygotowania: około 45 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń