Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sandacz zapiekany na cukinii"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cukinię wraz z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem, chwilę gotować. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na warstwie warzyw rozłożyć kawałki sandacza i skropić je drugą łyżką oliwy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekać około 20 minut. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
Trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Skórkę pociąć w cieniutkie paseczki, a z cytryny wycisnąć sok.
Sok cytrynowy wymieszać z resztą oliwy, paseczkami skórki cytrynowej, natką pietruszki, czosnkiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na upieczonych kawałkach ryby. Ziemniaki odcedzić. Podawać jako dodatek do sandacza na cukinii. Danie udekorować odłożoną natką.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco