Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sandacz zapiekany na cukinii"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cukinię wraz z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem, chwilę gotować. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na warstwie warzyw rozłożyć kawałki sandacza i skropić je drugą łyżką oliwy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekać około 20 minut. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
Trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Skórkę pociąć w cieniutkie paseczki, a z cytryny wycisnąć sok.
Sok cytrynowy wymieszać z resztą oliwy, paseczkami skórki cytrynowej, natką pietruszki, czosnkiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na upieczonych kawałkach ryby. Ziemniaki odcedzić. Podawać jako dodatek do sandacza na cukinii. Danie udekorować odłożoną natką.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco