Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sardynki z rusztu z grzankami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 336
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 867
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 336
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 867
Składniki
Umyj sardynki, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą. Grilluj około 10 minut, co jakiś czas przekładając je z boku na bok. Zdejmij z rusztu, gdy rybki nabiorą złotawego koloru.
Wyłóż sardynki na talerz, skrop oliwą. Przygotuj dodatki: zgrilluj kromki chleba. Skrop je oliwą i natrzyj ząbkiem czosnku. Paprykę pokrój na szerokie paski i też ułóż na grillu. Zostaw, aż się zrumieni z obu stron.
Jednnym z klasycznych sposobów podania jest ułożenie sardynki na zgrillowanej kromce chleba, razem z papryką.
Sardynki możesz podawać z różnymi dodatkami, np.: sałatą lodową, pomidorami, oliwkami. Pysznym dodatkiem do nich będzie też sos jogurtowo-czosnkowy.
czas przygotowania: 10 minut • 8 porcji • 330 kcal/porcja • koszt: 3 zł/porcjaŹródło: Olivia