Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab a’la strogonow to szybka i smaczna alternatywa dla klasycznego Boeuf Stroganow. Pierwotna wersja tego dania bazowała na soczystej wołowinie, duszonej w kremowym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego i śmietany. Tymczasem nasz przepis wykorzystuje delikatny schab, który przygotujesz o wiele szybciej, a jego smak niczym nie ustępuje oryginałowi. To danie będzie idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje.
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 116
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 59
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 116
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 59
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym odłóż na ok. 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę lub piórka. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (smalec lub klarowane masło, ewentualnie olej) i przesmażaj schab w kilku partiach. Gotowe mięso przełóż na duży talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, rozpuść masło i przesmaż cebulę, aż zmięknie i stanie się złocista. Następnie wsyp słodką paprykę, chwilę przesmażaj, dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj, mieszając przez 2-3 minuty. Wlej bulion, wymieszaj, a na koniec dodaj podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Patelnię przykryj pokrywą i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
Do miseczki lub szklanki wlej trochę gorącego sosu, przelej do naczynia śmietanę, wymieszaj i wlej na patelnię. Gotuj kilka minut, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw (w razie potrzeby) solą i czarnym pieprzem.
Gotowy schab a'la strogonow podawaj z dodatkiem dobrze wchłaniającym sos – puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. Potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.