Schab a’la strogonow to szybka i smaczna alternatywa dla klasycznego Boeuf Stroganow. Pierwotna wersja tego dania bazowała na soczystej wołowinie, duszonej w kremowym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego i śmietany. Tymczasem nasz przepis wykorzystuje delikatny schab, który przygotujesz o wiele szybciej, a jego smak niczym nie ustępuje oryginałowi. To danie będzie idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje.
Schab a’la strogonow
Składniki
- 600 g schabu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu wołowego
- 2-4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz
- masło klarowane lub smalec do smażenia
Składniki
- 600 g schabu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu wołowego
- 2-4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz
- masło klarowane lub smalec do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym odłóż na ok. 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę lub piórka. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (smalec lub klarowane masło, ewentualnie olej) i przesmażaj schab w kilku partiach. Gotowe mięso przełóż na duży talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, rozpuść masło i przesmaż cebulę, aż zmięknie i stanie się złocista. Następnie wsyp słodką paprykę, chwilę przesmażaj, dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj, mieszając przez 2-3 minuty. Wlej bulion, wymieszaj, a na koniec dodaj podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Patelnię przykryj pokrywą i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
Do miseczki lub szklanki wlej trochę gorącego sosu, przelej do naczynia śmietanę, wymieszaj i wlej na patelnię. Gotuj kilka minut, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw (w razie potrzeby) solą i czarnym pieprzem.
Gotowy schab a'la strogonow podawaj z dodatkiem dobrze wchłaniającym sos – puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. Potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1582
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 168
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1582
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 168



Składniki
- 600 g schabu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu wołowego
- 2-4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego
- sól i czarny pieprz
- masło klarowane lub smalec do smażenia
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym odłóż na ok. 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę lub piórka. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (smalec lub klarowane masło, ewentualnie olej) i przesmażaj schab w kilku partiach. Gotowe mięso przełóż na duży talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, rozpuść masło i przesmaż cebulę, aż zmięknie i stanie się złocista. Następnie wsyp słodką paprykę, chwilę przesmażaj, dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj, mieszając przez 2-3 minuty. Wlej bulion, wymieszaj, a na koniec dodaj podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Patelnię przykryj pokrywą i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
Do miseczki lub szklanki wlej trochę gorącego sosu, przelej do naczynia śmietanę, wymieszaj i wlej na patelnię. Gotuj kilka minut, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw (w razie potrzeby) solą i czarnym pieprzem.
Gotowy schab a'la strogonow podawaj z dodatkiem dobrze wchłaniającym sos – puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. Potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Rewelacja :) Super ciasto :)
Super ciacho :)
Smakowite , kuszące ciasto .;)
Super propozycja, gratuluję i zapraszam na moje strony
Smakowite ciasto :)