Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy, soczysty kawałek schabu w sosie, podany na przykład z kopytkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 271
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 271
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 119
Składniki
Schab kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się mocno rumiane. Dzięki temu sos będzie miał ładny, ciemny kolor i dobry smak. Następnie do mięsa wkładamy cebule. Smażymy je kilka minut, aż się zeszklą. Na patelnię wlewamy 1 szklankę gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa 1-2cm. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos mięsny doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i maggi. Podajemy z kopytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.