Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab duszony z cebulą i papryką to świetna odmiana dla klasycznych schabowych. Do tego jest mało wymagający, potrzebuje niewielu składników, a połączony z ziemniakami, kluskami, kopytkami, kaszą lub ryżem będzie stanowić doskonałą propozycję na niedzielny lub świąteczny obiad.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100068
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100068
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5813
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Składniki
Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm. Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki. Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości. Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał. Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać. Polecam, bo mięsko jest pyszne :-) SMACZNEGO!!!