Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladę ze schabu możesz upiec z niemal każdym farszem. Smakuje bardzo oryginalnie i wykwintnie w połączeniu z owocami – niekoniecznie suszonymi. Przekonaj się o tym, robiąc schab faszerowany gruszkami.
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22636
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22636
Składniki
Opłucz schab i rozetnij „ślimakowo” długim, ostrym nożem – tak, by uzyskać prostokątny płat mięsa o grubości około 1,5 cm. Delikatnie rozbij schab tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą, pieprzem, oregano i papryką.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Krótko podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj na patelnię umyty i osuszony szpinak. Gdy liście się zblanszują, dopraw je solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
Obierz gruszki i pokrój miąższ w kostkę. Roztop na patelni resztę masła. Podsmaż na nim gruszki skropione sokiem z cytryny oraz oprószone cukrem i imbirem.
Na rozłożonym płacie mięsa równomiernie rozprowadź szpinak (zachowując wolny margines wzdłuż jednego z dłuższych boków prostokąta). Rozsyp na nim pokrojoną drobno gorgonzolę i gruszki. Zwiń mięso ciasno w roladę, kończąc na boku z wolnym marginesem. Zwiąż roladę nicią kuchenną, by zachowała kształt podczas pieczenia.
Krótko obsmaż roladę na oleju – minutę po każdej ze stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Na ostatnich 10 minut pieczenia zdejmij przykrywkę, by schab się zarumienił.
Po upieczeniu odstaw roladę na kwadrans (nie krój od razu, by mięso nie wyschło). Podawaj w plastrach – na gorąco lub na zimno.