Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany boczkiem i orzechami

Schab faszerowany boczkiem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 3258

Bardzo smaczna, aromatyczna propozycja na wykorzystanie schabu, polecam!

Składniki

  • schab bez kości 1800 g zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • boczek parzony 12 plasterków
  • orzechy włoskie 75 g
  • ser żółty 75 g
  • kucharek 2/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany 2/3 łyżeczki
  • papryka czerwona 2/3 łyżeczki
  • oliwa 1-2 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i ponacinać w taki sposób, by powstały warstwy. Przyprawić kucharkiem, czosnkiem i częścią papryki. Następnie na jednej warstwie poukładać część boczku pokrojonego w plastry, skrojone orzechy i plasterki sera ( u mnie mozzarella kupowana na wagę). Tak samo zrobić z druga warstwą.

  2. Następnie mięso zwinąć tworząc roladę i obwiązać sznurkiem. Nasmarować oliwą, posypać ziołami i papryką. Szczelnie owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać margarynę i przez kilka minut obsmażać mięso wyciągnięte z folii

  3. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piec przez ok. 120-150 min.
    Przed podaniem można pokroić w plastry.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń