Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany w mleku

Schab gotowany w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16057

Dodano:

Odsłon: 9361

Delikatny i smaczny schab na obiad.

Składniki

  • Schab 1 kg
  • Mleko 1 szklanka
  • Bulion warzywny 1 szklanka
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smażenia 2 łyżki
  • Czosnek 8 ząbków
  • Śmietanka 30% ½ szklanki
  • Świeży koperek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, zrobić otwory nożem, włożyć po ząbku czosnku, posypać solą i pieprzem do smaku i odłożyć do lodówki na godzinę. Na głębszej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso z każdej strony. Wrzucić posiekaną cebulę, listek laurowy, wlać mleko i bulion, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości co jakiś czas obracając. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, lekko przestudzić i pokroić w grubsze plastry. Z powstałego sosu wyjąć listek laurowy, zblendować i zagęścić śmietanką. Mięso wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń