Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość " egzotyczne " połączenie dające niepowtarzalne doznania smakowe :)
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Morele kroimy na pół lub na trzy kawałki, pomidory suszone również kroimy na mniejsze kawałeczki.
W mięsie długim i ostrym nożem robimy delikatnie i precyzyjnie nacięcie które powinno przejść na drugą stronę kawałka. Z drugiej strony poprawiamy aby przelot był szeroki i wygodny do nabijania farszem.
Koniec kawałka przebijamy wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków - posłuży to jako " blokada " aby nadzienie nam nie uciekło z kawałka.
Mięso stawiamy pionowo i ładujemy do środka nadzienie ciasno i mocno ubijając je w schabie. Po wypełnieniu również zamykamy otwór patyczkami.
Marynata:
Wszystkie składniki w proporcjach +/- sypiemy do miseczki i mieszamy na sucho. Dolewamy alkohol i znów mieszamy, dolewamy sos sojowy i oliwę. Oliwy dolewamy na tyle aby marynata nie stała się zbyt płynna, ale także żeby nie została zbyt gęsta.
Część wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim mięso.
Resztę rozprowadzamy równomiernie po schabie.
Całość zamykamy górą naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12h.
Piekarnik bez termoobiegu, poziom środkowy, grzałki góra + dół.
160 stopni przez 2,5 godziny pod przykryciem. Następnie 30 - 40 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni w zależności od tego jaką chcemy mieć skórkę.
Po wyjęciu z piekarnika dajmy mięsu chwilę odpocząć.
Myślę że nie jest to zbyt skomplikowany przepis i każdy da radę to ogarnąć.
Jeśli szukasz ciekawego i wyrafinowanego smaku - zrób i spróbuj, zasmakuje Ci :)
Smaczna propozycja podania filetu z kurczaka. Podaliśmy go z kaszą kus kus or...
Odsłon: 8147
Pyszne i sycące danie a do tego bardzo aromatyczne. Nadaje się na ekspresowy...
Odsłon: 8944
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 36
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 438
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 26
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 61
Najlepsze ciasto na pizzę to przepis tajnie strzeżony przez mistrzów włoskiej...
Odsłon: 1056
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 36
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 438
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 26
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 61
Najlepsze ciasto na pizzę to przepis tajnie strzeżony przez mistrzów włoskiej...
Odsłon: 1056
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Morele kroimy na pół lub na trzy kawałki, pomidory suszone również kroimy na mniejsze kawałeczki. W mięsie długim i ostrym nożem robimy delikatnie i precyzyjnie nacięcie które powinno przejść na drugą stronę kawałka. Z drugiej strony poprawiamy aby przelot był szeroki i wygodny do nabijania farszem.
Koniec kawałka przebijamy wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków - posłuży to jako " blokada " aby nadzienie nam nie uciekło z kawałka. Mięso stawiamy pionowo i ładujemy do środka nadzienie ciasno i mocno ubijając je w schabie. Po wypełnieniu również zamykamy otwór patyczkami.
Marynata: Wszystkie składniki w proporcjach +/- sypiemy do miseczki i mieszamy na sucho. Dolewamy alkohol i znów mieszamy, dolewamy sos sojowy i oliwę. Oliwy dolewamy na tyle aby marynata nie stała się zbyt płynna, ale także żeby nie została zbyt gęsta. Część wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim mięso. Resztę rozprowadzamy równomiernie po schabie. Całość zamykamy górą naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12h.
Piekarnik bez termoobiegu, poziom środkowy, grzałki góra + dół. 160 stopni przez 2,5 godziny pod przykryciem. Następnie 30 - 40 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni w zależności od tego jaką chcemy mieć skórkę.
Po wyjęciu z piekarnika dajmy mięsu chwilę odpocząć. Myślę że nie jest to zbyt skomplikowany przepis i każdy da radę to ogarnąć. Jeśli szukasz ciekawego i wyrafinowanego smaku - zrób i spróbuj, zasmakuje Ci :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1607
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2250