Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab paryski przypomina wyglądem nasze klasyczne kotlety schabowe, ale różnią się od nich rodzajem panierki. Te są panierowane w mące zamiast bułki tartej. Dzięki temu kotlety mają zupełnie inny smak i mogą być ciekawym urozmaiceniem niedzielnego obiadu. Dodatkowo są idealnym wyjściem z opresji, jeśli nagle zabraknie ci bułki tartej! Potrawa świetnie smakuje na ciepło, ale także na zimno. Jeśli nie masz schabu, możesz też z powodzeniem użyć piersi z kurczaka.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Składniki
Schab podziel na ok. 4-5 kotletów. Rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 2-5 mm. Posyp je solą i pieprzem z każdej strony.
W jednym głębokim talerzu umieść mąkę. Do drugiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je widelcem.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
Każdy kotlet obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec ponownie w mące. Kładź mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż na złoty kolor z każdej strony przez ok. 3-5 minut.
Gotowe schaby paryskie odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar oleju.
Danie podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką. Schaby dobrze smakują także na zimno, na przykład na kanapkach.