Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2585
Dodano: 11.11.2009
Odsłon: 87991
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab opłukać i osuszyć. Wąskim i długim nożem nakłuć w kilku miejscach wzdłuż włókien. W otwory powtykać słupki słoniny - schab nie będzie suchy.
W misce przygotować zaprawę: 2 łyżki oliwy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, rozgniecione kostki smaku, pieprz. Natrzeć nią cały schab.
W szerokim, głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć schab po kilkanaście sekund z każdej strony.
Tak przygotowane mięso nieco przestudzić i włożyć do rękawa do pieczenia, wlać resztę zaprawy i sos powstały przy podsmażaniu.
Piec 2 godziny w 150 stopniach, termoobieg. Dodatkowo umieszczam rękaw w przykrywanym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam trochę wody - nic się nie przypali.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

mktiger 24 maja 2011Zgłoś do usunięcia
i jeszcze drugie pytaniejesli schab ma inna wage to jaka temperatura
sorki ze jedno pod drugim ale nie widze mozliwosci edycji
0 Kto głosował? | Odpowiedz

mktiger 24 maja 2011Zgłoś do usunięcia
a jak nie mam kuchenki z termoobiegiem?? - gazowa1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 28 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Dzięki za odpowiedź dot. temperatury. Masz rację, instrukcja od mojego nowego piekarnika i jego elektroniczne menu zalecają nawet 40-stopniową różnicę, między termoobiegiem a funkcją statyczną. Co do potrawy to wygląda świetnie i na pewno zagości u nas na obiedzie. Pozdrawiam.7 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 20 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Oj pyszny ten schabik,bardzo pyszny.Sprawdziłam6 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 14 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
potwierdzam, wspaniały efekt!6 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 12 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
150 stopni z termoobiegiem to ok. 180 bez niego. Mięso się upiekło, więc u nas wystarczyło.6 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 12 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Nie był suchawy w środku - po prostu ukroiłam nieodpowiednim nożem, stąd te nierówności na plastrze. :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Panek 11 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda na suchawy w środku, jak jest w rzeczywistości? bo trudno mi ocenić ze zdjęcia :) a z wierzchu wygląda bardzo apetycznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 11 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Czy 150 stopni (nawet przy termoobiegu) to nie za mało?0 Kto głosował? | Odpowiedz