Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony - może być na wyjazd

Schab pieczony - może być na wyjazd

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 18894

Schab pieczony - jako danie obiadowe, jako domowa wędlina do chleba, jako konserwa na wyjazd - tyle zastosowań ile wymyślisz.

Składniki

  • schab - ok. 1 kg
  • majeranek - czubata łyżka
  • czosnek - 2 ząbki roztartego
  • musztarda - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • smalec - łyżka do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony - może być na wyjazd

Przygotowanie

  1. Mięso posmaruj dokładnie musztardą, natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, posiekanym i roztartym czosnkiem i majerankiem.
    Odstaw na noc do lodówki.

  2. Włóż w siatkę wędliniarską aby mięso zachowało ładny kształt, obsmaż z każdej strony na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.

  3. Podawaj z sosem i np. kluseczkami. Możesz również schab zawekować - przełóż do słoika, zalej sosem i pasteryzuj wg przepisu na gulasz. (http://bezchemii.blogspot.com/2013/08/gulasz-paprykarz-na-wyjazd.html)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 03 sierpnia 2013 Bardzo ładnie wygląda ten schabik. Mam pytanko, gdzie można kupić takie siatki wędliniarskie?Pozdrawiam. Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 03 sierpnia 2013 Ciekawy sposób na pieczony schab, szczególnie intryguje mnie to wekowanie, muszę wypróbować. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń