Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste i efektowne danie na świąteczny obiad
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
zaczynamy od marynaty: połowę cebuli bardzo drobno siekamy, mieszamy razem z musztardą, sokiem z pomarańczy, miodem, chili i pieprzem
schab (wybieramy ładny i zwarty kawałek) myjemy i górę nacinamy w kratkę o bokach ok 2 cm (głębokość nacięcia ok 0,5 cm), nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę)
pozostałą cebulę kroimy w piórka, pomarańczę obieramy, usuwamy białe błonki, kroimy w plastry, a potem w ćwiartki
naczynie żaroodporne (wybieramy takie z przykryciem) smarujemy olejem, na dnie układamy cebulę, na cebuli układamy kawałki pomarańczy, solimy i pieprzymy, na pomarańcze układamy schab (kratką do góry) i górę mięsa dokładnie pokrywamy marynatą, naczynie przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce
naczynie wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy grzanie góra / dół na 200 st. C i pieczemy przez dwie godziny
upieczony schab wyciągamy z naczynia, pozwalamy mu chwilę odpocząć i kroimy w plastry
pozostały w naczyniu sos blendujemy na gładko i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe ;-)
pieczeń podajemy z ryżem, smacznego !!!