Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony na pomarańczach

Schab pieczony na pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 89

proste i efektowne danie na świąteczny obiad

Składniki

  • schab - 1,5 kg
  • pomarańcze - 2 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • sok z pomarańczy - 2-3 łyżki
  • musztarda francuska - 1 słoiczek (180 g)
  • miód - 2 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • chili w płatkach - 1 łyżeczka
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony na pomarańczach

Przygotowanie

  1. zaczynamy od marynaty: połowę cebuli bardzo drobno siekamy, mieszamy razem z musztardą, sokiem z pomarańczy, miodem, chili i pieprzem

  2. schab (wybieramy ładny i zwarty kawałek) myjemy i górę nacinamy w kratkę o bokach ok 2 cm (głębokość nacięcia ok 0,5 cm), nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę)

  3. pozostałą cebulę kroimy w piórka, pomarańczę obieramy, usuwamy białe błonki, kroimy w plastry, a potem w ćwiartki

  4. naczynie żaroodporne (wybieramy takie z przykryciem) smarujemy olejem, na dnie układamy cebulę, na cebuli układamy kawałki pomarańczy, solimy i pieprzymy, na pomarańcze układamy schab (kratką do góry) i górę mięsa dokładnie pokrywamy marynatą, naczynie przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce

  5. naczynie wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy grzanie góra / dół na 200 st. C i pieczemy przez dwie godziny

  6. upieczony schab wyciągamy z naczynia, pozwalamy mu chwilę odpocząć i kroimy w plastry

  7. pozostały w naczyniu sos blendujemy na gładko i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe ;-)

  8. pieczeń podajemy z ryżem, smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń