Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczny schab w prowansalskich smakach
Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mni...
Odsłon: 16
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1522
Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mni...
Odsłon: 16
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1522
Składniki
schab kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm, solimy pieprzymy i odstawiamy na około godzinę
szalotki obieramy i kroimy na połowę, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę
na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab na rumiano z obu stron, gotowy przekładamy do naczynia żaroodpornego
na patelnię dokładamy masło, jak się rozpuści wrzucamy szalotki, smażymy kilka minut, dorzucamy jabłka i znowu smażymy chwilę, a potem dodajemy cydr i musztardę, dusimy, aż sos zredukuje się o połowę, po czy dodajemy miód (sos powinien być wyraźnie słodkawy), doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość przekładamy do kotletów
naczynie przykrywamy, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30 min, no i gotowe, SMACZNEGO ;-)