Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 1294

Soczysty schab. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • 1 główka czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 słoiczek musztardy miodowej
  • 2 cebule
  • 1 litr mleka
  • ½ l wywaru wołowego lub drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do podania: ziemniaki z wody
  • ćwikła z kiszonym jabłkiem
  • sos spod pieczeni
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony w mleku

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć. Omięsną odkroić. Schab nakłuć nożem i naszpikować czosnkiem (ząbki można pokroić na mniejsze kawałki). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego i posmarować musztardą. Dorzucić cebule pokrojone w półplasterki. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  2. Mleko zagotować z bulionem, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Zalać zamarynowane mięso. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  3. Piec przez 1 ½ godziny, obracając co 30 minut.

  4. Po upieczeniu mięso pokroić w plastry. Sos zmiksować (najpierw wyjąc liść laurowy). Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.

  5. Podawać z ziemniakami z wody oraz ćwikłą z utartym jabłkiem kiszonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń