Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na pyszny, kruchy i soczysty schab. Schab zamarynowany, następnie pieczony w rękawie. Polecam
rękaw do pieczenia, miska, nóż, widelec, naczynie żaroodporne, praska do czosnku,
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Składniki
Czas przygotowania + czas marynowania + czas pieczenia. Wszystkie składniki marynaty połączyć z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość dokładnie wymieszać. Schab opłukać , osuszyć ręcznikiem papierowym , następnie natrzeć przygotowaną marynatą z każdej strony. Odłożyć w chłodne miejsce na 60 minut, w celu przegryzienia smaków. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia , związać końcówki ,włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 90 minut. 30 minut przed końcem pieczenia rękaw u góry rozciąć i schab podpiekać do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu schab wyjąc z rękawa a z powstałego płynu można przygotować sos. Tak przygotowany schab może być podany do drugiego dania, lub jako samodzielna przekąska albo wędlinka do chleba. Smacznego.
Schab w marynacie.
Schab gotowy do podania.