Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab pieczony z knedlami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Składniki
Brytfannę wysmaruj oliwą, na dno wyłóż jedną pokrojoną cebulę i mięso. Posyp posiekanym czosnkiem, dopraw solą, kminkiem, zielem angielskim i jałowcem.
Przygotowane w ten sposób mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 2,5 godziny w temperaturze 140 °C, aż będzie prawie miękkie.
Pozostałą cebulę oczyść i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj odciśniętą kapustę, kminek, sól, pieprz i przecier jabłkowy. Duś przez 10 minut, w razie potrzeby podlewaj wodą.
Upieczone mięso wyjmij ostrożnie z brytfanny, a sos z cebulą przełóż do patelni. Podgotuj, zagęść mąką, dobrze wymieszaj.
Mięso podawaj z kapustą i knedlami.
knedli
Ziemniaki umyj i ugotuj w skórce do miękkości. Odstaw do schłodzenia. Następnie obierz i zmiel w maszynce do mięsa. W misce wymieszaj je z jajkiem, solą, mąką i kaszą manną. Zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę posyp niewielką ilością mąki i uformuj z ciasta grubszy wałek. Pokrój go w kawałki. Z każdej części uformuj dużą kulkę. Knedle włóż do posolonego wrzątku i gotuj przez 6 minut, dopóki nie wypłyną na powierzchnię.
Łyżką cedzakową wyjmij knedle na talerz. W tym czasie na suchej patelni upraż bułkę tartą. Gdy lekko się zarumieni, odstaw ją do wystudzenia. Bułką posyp jeszcze ciepłe kluski. Jeśli lubisz, dodatkowo możesz polać je roztopionym masłem.Źródło: Na żywo