Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony - kruchy i delikatny, ze słodką niespodzianką. Ten schab pieczony ma ukryte w środku kwaskowe morele i śliwki. Dzięki temu dodatkowi będzie wyjątkowo pyszny. Sprawdźcie sami!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 34
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2281
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 34
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2281
Składniki
Myję mięso pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka. W to nacięcie, szer. ok 4-6 cm, wciskam suszone owoce bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, tymiankiem i pieprzem mielonym. Dobrze jest spiąć mięso wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków aby farsz nie uciekł podczas pieczenia. Przypraw powinno być dość sporo - wedle uznania. Dobry schab pieczony musi być dobrze przyprawiony. Byleby nie przegiąć z solą :) Przekładam schab do naczynia żaroodpornego, pod przykryciem i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę ok. 30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia. Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie, więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać schab pieczony na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15-30 min. od wyjęcia z pieca