Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab jest doskonałą wędliną na świątecznym i nie tylko świątecznym stole. Podany natomiast na ciepło na przykład z żurawinowym sosem może się stać głównym daniem jakiegoś wyjątkowego obiadu.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 143
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 188
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3055
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 143
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 188
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3055
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Solidny kawałek pięknego schabu musimy najpierw wydrążyć. Przyda się ostry i długi nóż który wbijamy z jednej strony. Ostrożnie przebijamy mięso wzdłuż nacinając schab tworząc szczelinę na 3 palce. Mieszamy śliwki z żurawiną i pokrojoną w plasterki połową główki polskiego czosnku. Tak przygotowaną mieszanką wypełniamy schab od jednego końca do drugiego.
Nadziany mieszanką śliwek, żurawiny i czosnku czeka na doprawienie. W moździerzu przygotowujemy mieszankę czosnku (pozostała główka), chili, rozmarynu (może być suszony), pieprzu i soli. Schab nacieramy mocno olejem i mieszanką przypraw. Możemy schabik związać sznurkiem by uzyskać charakterystyczne bruzdy ale nie jest to konieczne. Tak przygotowany schab wsadzamy do worka lub rękawa i piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Worek dobrze jest nakłuć widelcem w kilku miejscach.
W zgodzie z zasadą 1kg mięsa - 1h pieczenia schab ze śliwką będzie piekł się w piekarniku. Na 10 minut przed końcem rozcinamy worek by wierzch schabu się pięknie zrumienił. Po wyjęciu schab musi sobie poleżeć. Nie wolno go w tym czasie kroić - to częsty błąd powodujący, że soki z mięsa wypływają i mięso staje się suche. Na blogu, do którego znajdziecie link pod wpisem sporo przepisów na świąteczne sałatki