Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po cygańsku to świetne danie które jest w mojej kuchni od lat. Schab wychodzi mięciutki i soczysty a w otoczeniu sosu cygańskiego smakuje rewelacyjnie. Takie danie można przygotować np.z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam serdecznie.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 238
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 238
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 32
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Mięso kroję w dość cienkie plastry a następnie rozbijam. Tak przygotowane mięso przyprawiam. U mnie tradycyjnie sól oraz pieprz. Mięso obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso z każdej strony kilka minut. W dużej misce umieszczam warzywa. Kroję je na mniejsze kawałki lecz nie drobno. Dokładnie mieszam i przyprawiam sól, pieprz, papryka słodka. Przygotowuję również sos. Wszystkie składniki mieszam w misce i ewentualnie jeszcze przyprawiam. Piekarnik nagrzewam na 230 stopni. Przygotowuję naczynie do zapiekania. Smaruję oliwą i wykładam podsmażone mięso. Na mięso wykładam wszystkie warzywa i delikatnie wszystko mieszam. Zalewam sosem. Ja użyłam mniejsze naczynie do zapiekania lecz jeśli sosu jest zbyt mało można dodać jeszcze wody. Sos powinien zakryć mięso i warzywa. Naczynie do zapiekania przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 50 minut. Po tym czasie folię ściągam i piekę jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być już mięciutkie. Należy sprawdzić i ewentualnie jeszcze dopiec. Mięso podaję z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam wypróbować.