Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po cygańsku to świetne danie które jest w mojej kuchni od lat. Schab wychodzi mięciutki i soczysty a w otoczeniu sosu cygańskiego smakuje rewelacyjnie. Takie danie można przygotować np.z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam serdecznie.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9692
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5068
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 46
Dziś do pracy.
Odsłon: 670
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9692
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5068
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 46
Dziś do pracy.
Odsłon: 670
Składniki
Mięso kroję w dość cienkie plastry a następnie rozbijam. Tak przygotowane mięso przyprawiam. U mnie tradycyjnie sól oraz pieprz. Mięso obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso z każdej strony kilka minut. W dużej misce umieszczam warzywa. Kroję je na mniejsze kawałki lecz nie drobno. Dokładnie mieszam i przyprawiam sól, pieprz, papryka słodka. Przygotowuję również sos. Wszystkie składniki mieszam w misce i ewentualnie jeszcze przyprawiam. Piekarnik nagrzewam na 230 stopni. Przygotowuję naczynie do zapiekania. Smaruję oliwą i wykładam podsmażone mięso. Na mięso wykładam wszystkie warzywa i delikatnie wszystko mieszam. Zalewam sosem. Ja użyłam mniejsze naczynie do zapiekania lecz jeśli sosu jest zbyt mało można dodać jeszcze wody. Sos powinien zakryć mięso i warzywa. Naczynie do zapiekania przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 50 minut. Po tym czasie folię ściągam i piekę jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być już mięciutkie. Należy sprawdzić i ewentualnie jeszcze dopiec. Mięso podaję z ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam wypróbować.